Verkkokaupan kehittäminen – lisää liikennettä ja maksavia asiakkaita

Verkkokaupan perustaminen ja aloittaminen on nykyään helppoa. Helppoja ratkaisuja toteutukselle on useita, ja melkein kuka tahansa saa laitettua verkkokaupan pystyyn.

Valitettavan usein uuden verkkokaupan kohdalla käy niin, että sen kehittämistä ei jatketa tai se on hyvin vähäistä. Totuus kuitenkin on, että verkkokaupan kehittäminen on vähintään yhtä tärkeää kuin uuden verkkokaupan avaaminen.

Verkkokaupan kehittäminen ja optimointi on usein ainoa keino saada verkkokaupan  myynti kasvuun ja toiminta kannattavaksi.

Kuinka siis aloittaa verkkokaupan kehittäminen?

Verkkokaupan kehittämisessä helppoa on se, että tekemisen tueksi saadaan kerättyä tietoa, jonka pohjalta voidaan tehdä johtopäätöksiä. Näiden tulkintojen pohjalta taasen tehdään optimoinnillisia toimenpiteitä asian parantamiseksi.

Verkkokaupan kehittäminen käsittää laajan kirjon erilaisia parannustoimenpiteitä. Lähtökohtaisesti voidaan puhua kahdenlaisesta optimoinnista: hakukoneoptimointi ja konversio-optimointi

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on tuoda lisää orgaanista liikennettä hakukoneista verkkosivustolle. Konversio-optimoinnin tarkoistus on taasen parantaa asiakaskokemusta niin, että yhä useampi vierailija päätyy ostoksille.

Hakukoneoptimoinnin aloittaiminen

Hakukoneoptimointi tuo lisää liikennettä verkkokauppaan. Hakukoneoptimointi on hyvä aloittaa seuraamalla ja tutustumalla verkkokaupan vierailija-analytiikkaan, kartoittamalla verkkokaupalle sopivat hakusanat, sekä tutkimalla nykyisiä sijoituksia sekä tavoiteltujen hakusanojen kilpailutilannetta.

Näiden tietojen pohjalta saadaan käsitystä verkkokaupan nykytilanteesta sekä tarvittavista toimenpiteistä hakukonenäkyvyyden parantamiseksi.

Verkkokaupan vierailija-analytiikka
Havainnekuva verkkokaupan vierailija-analytiikasta. Käppyrä näyttää ollaanko menossa oikeaan suuntaan.

Ensiaskeleet hakukoneoptimoinnin aloittamiseen

Hakukoneoptimointi alkaa tiedon keräämisellä, jonka avulla päästään suunnittelemaan verkkokaupan kehittämistä orgaanisen liikenteen lisäämiseksi hakukoneista.

Konversio-optimointi ja parempi asiakaskokemus

Konversiolla tarkoitetaan “käännytettyä” asiakasta, eli sellaista vierailijaa joka tekee toivotun toimenpiteen. Verkkokaupan kohdalla se halutuin ja tavoitelluin konversio on tietenkin tilauksen tekeminen verkkokaupasta.

Koversio-optimoinnin apuna käytetään myös kerättyä tietoa. Sivuston vierailija-analytiikka antaa viitteitä siitä, mistä vierailijat saapuvat kauppaan, miten verkkokaupassa liikutaan sekä missä vaiheessa poistutaan paikalta. Näiden tietojen pohjalta voidaan alkaa tekemään tarkempia johtopäätöksiä verkkokaupan asiakaskokemuksen ja myynnin parantamiseksi.

Uuden verkkokaupan kohdalla on tärkeintä laittaa perusasiat kuntoon: verkkokaupan on ladaututtava nopeasti, yleisilmeen on oltava kunnossa ja herätettävä luottamusta, ulkoasu on oltava selkeä ja silmälle miellyttävä, navigointi on oltava helppoa, tuotetiedot ja sisältö on oltava asiakasta palvelevaa sekä tilaamisen helppoa.

Verkkokaupan konversiot vierailija-analytiikasta
Vierailija-analytiikan avulla voidaan myös seurata konversioita, jotka on tässä tapauksessa tilauksia.

Ensiaskeleet verkkokaupan konversion kehittämiseen

Jotta verkkokaupasta alkaisi tipahtelemaan tilauksia (eli konversiota), perusasioiden on oltava kunnossa. Mobiilioptimointi on nykyään erityisen tärkeää, sillä markkinavaltias Google tekee hakulistaukset mobiiliin erikseen.

Tämä tarkoittaa seuraavaa: jos Google havaitsee sivuston olevan käytettävyydeltään sopimaton mobiililaitteille, verkkokauppa saattaa jäädä kokonaan pois mobiililaitteiden hakutuloksissa.

Suunnitteletko verkkokaupan kehittämisestä?

Kehitämme ja optimoimme WooCommerce -verkkokauppoja  parantamaan tulosta. Ota yhteyttä niin jutellaan verkkokauppasi kehittämisestä.

Jätä kommentti