Uuden verkkokaupan Google-optimointi, näin onnistut

Kun perustetaan uusi verkkokauppa, kaikki alkaa nollasta: hakukonenäkyvyys on aloitettaessa heikkoa ja tehtävää sen parantamiseksi on paljon. Suomen markkinoilla puhutaan ensisijaisesti Google-optimoinnista, koska valtaosa väestöstä käyttää kyseistä hakukonetta. Käymme tässä artikkelissä läpi oleellisimmat asiat uuden verkkokaupan Google-optimoinnista.

Google-näkyvyys on uuden verkkokaupan tärkein investointi

Uusi verkkokauppa on aina saman haasteen edessä: vierailijoiden houkutteleminen sivustolle (lisää liikennettä) ja lisää myyntiä verkkokaupasta. Useimmille verkkokaupoille parhaat apajat vierailijoiden hankkimiseksi ovat hakukoneet, ja Suomen markkinoilla erityisesti Google. Mutta miksi vierailijoita verkkokauppaan Googlesta?

Hakukoneista haetaan tietoa tuotteista, vertaillaan niitä, sekä etsitään sopivaa myyjää ja tilataan tavaraa. Lisäksi hakukoneista saapuvat vierailijat ovat keskimääräistä sitoutuneempia: vierailija, joka etsii itse tietoa aiheesta, päätyy varmemmin ostoksille kuin klikkimainoksen kautta paikalle houkuteltu vierailija.

Jos verkkokauppasi löytyy Googlen luontaisista hakutuloksista hyviltä sijoituksilta, tulee verkkokauppaasi vierailijoita ihan automaattisesti. Ja mikäs sen oleellisempaa, sillä verkkokauppa elää suorasta myynnistä, johon tarvitaan ensisijaisesti lisää vierailijoita.

Seuraavaksi tutustumme tarkemmin, mitä uuden verkkokaupan hakukoneoptimoinnilta vaaditaan, sekä mihin alkuvaiheessa kannattaa tarkemmin ottaen keskittyä.

Uuden verkkokaupan hakukonenäkyvyys Ahrefsissä
Tältä näyttää SEO-ohjelman näkymä uudelle verkkokaupalle: Domain Rating on tasan nolla, sivusto löytyy Googlesta 55:llä hakusanalla, sekä vierailijoiden määrä on lähellä nollaa.

Hakukoneoptimoijan vinkki:

Verkkokauppa ilman Google-optimointia on haaskattua myyntiä

Googlessa tehdään päivittäin miljoonia hakuja, sekä hakukoneiden kautta päädytään usein verkko-ostoksille. Verkkokaupan Google-optimoinnin aloittaminen kannattaa aloittaa heti verkkokaupan perustamisen yhteydessä.

Verkkokaupan Google-optimoinnin aloittaminen: perusasiat kuntoon

Ryhdyttäessä optimoimaan uutta verkkokauppaa on oleellista kohdistaa huomio tärkeimpiin asioihin ja onnistua käyttämään hakukoneoptimoinnin budjetti kustannustehokkaasti.

 

Yleisesti ottaen hakusanatutkimuksen jälkeen verkkokaupan optimoinnissa on kaksi tärkeintä asiaa: sisältö ja ulkoiset linkit muita sivustoilta.

Toimenpide 1: Tutustu huolellisesti verkkokauppallesi sopiviin hakusanoihin

Verkkokaupan hakukoneoptimointia aloitettaessa tärkeintä on tehdä kattava hakusanatutkimus. Uuden verkkokaupan kohdalla hakusanoihin tutustuminen on oleellinen ensivaihe: sen avulla saadaan selville tulevien asiakkaidesi käyttämät hakusanat, hakumäärät sekä niiden kilpailutilanne. Näiden tietojen pohjalta hahmottuu tarkempi käsitys kokonaiskuvasta, sekä voidaan määritellä hakukoneoptimoinnille ensimmäiset ja tärkeimmät toimenpiteet.

Tekemällä kattavan hakusanatutkimuksen saadaan selville mitä asiakkaasi hakukoneiseiin kirjoittavat, kuinka suurissa määrin sopivia hakusanoja haetaan, sekä ymmärretään paremmin mitä Googlen ensimmäiselle sivulle pääseminen pääpiirteittäin vaatii.

Näin tehdään hakusanatutkimus

Hakusanatutkimuksen tarkoitus on kartoittaa verkkokaupallesi sopiva kysyntä ensisijaisesti Googlessa. Meille tämä tarkoittaa SEO-ohjelman avaamista keyword explorerin avaamista. Hakusanojen kartoittaminen tapahtuu tekemällä hakuja hakusanoista ja keräämällä kattavan listan kaikista mahdollista verkkokaupalle sopivista hakusanoista. Yleensä hakusanoja saattaa löytyä 100 – 300 kappaletta, aiheesta ja kaupasta riippuen.

Hakusanatutkimukseen kuluu aikaa helposti useita tunteja, jotta kaikki mahdolliset hakusanat saadaan listalle.

Hakusanatutkimus hakusanat listattuna SEO-ohjelmasta
Tältä näyttää hakusanojen lista Ahrefs-ohjelmassa. Hakusanan tärkeimpiä indikaattoreita ovat hakusanan vaikeusaste (KD, Keyword Difficulty) sekä hakumäärä (Volume).

Hakukoneoptimoijan vinkki:

SEO-ohjelman käyttö Google-optimoinnin apuna

Verkkokaupan täysimittainen hakukoneoptimointi sokkona on haastavaa, eikä ilman kunnollista dataa pystytä tekemään oikeita toimenpiteitä. Käytämme hakukoneoptimoinnin tietolähteenä Ahrefs:in SEO-ohjelmaa, joka kertoo meille tärkeää tietoa hakukoneoptimoinnin suhteen.

Toimenpide 2: Sisältö tuotantoon ja optimointiin hakusanojen pohjalta

Kun hakukoneoptimoinnin lähtötilanne on kartoitettu, ensimmäinen ja oleellisin asia on keskittyä verkkokaupan sisältöön. Hakukoneoptimoinnista on tullut viime vuosina entistä enemmän sisältökeskeistä: esimerkiksi Google rummuttaa jatkuvasti laadukkaan ja palvelevan sisällön merkityksellisyyttä. Voitaisiin sanoa, että nykyään hakukoneoptimointia tehdään sisältö edellä.

Sisältö on se juttu, joka takia vierailija löytää verkkokauppaasi. Sisällöllä tarkoitetaan tekstistä koostuvaa tietoa sekä kuvia ja videoita.

Tarkastuslista sisällön parantamiseen

Verkkokaupan sisällön tulee olla kattava ja rakenteeltaan toimiva kokonaisuus. Kasasimme alle tarkastuslistan, jonka avulla voit kehittää verkkokauppasi sisältöä hakukoneoptimoidummaksi. Koska Google-optimointi on Suomen markkinoilla oleellista, suosittelemme myös tutustumaan Googlen verkkosivujen arvosteluopukseen.

Etusivu

Verkkokaupassasi tulee olla erillinen ja helposti löydettävä etusivu. Pääsivulta tulee lisäksi olla linkit sivuston tärkeimpiin sisältöihin.

Tuotesivu

Tuotesivulla tulee olla tarvittava määrä tietoa myymistäsi tuotteistasi. Tuote-esittely, tuotekuvaus ja tekniset tiedot täytyy olla tarvittavissa määrin edustettuna ja hakukoneelle oikeaoppisesti optimoituna. Älä missään tapauksessa kopioi tuotekuvauksia valmistajalta tai kilpailijaltasi: kopioitu sisältö voi tietää jopa hakukonenäkyvyyden huonontumista, joten oleellista on kirjoittaa omat tekstit. Muistathan myös optimoida tuotekuvat nimeämällä ne kuvaavasti!

Tuoteosastojen sivut

Tuoteosastojen sivut ovat verkkokaupalle usein otollisia kohteita hakukoneessa listautumiseen. Tuoteosastot tulee nimetä oikeaoppisesti hakusanoille, sekä niille tulee kirjoittaa laadukkaat ja yksilölliset esittelytekstit.

Avainsanojen sivut

WooCommercesta tutut tuoteavainsanat toimivat samaan tyyliin kuin tuoteosastojen sivut: avainsanasivu listaa kaikki tuotteet, joille kyseinen avainsana on lisätty. Avaisanojen lisääminen on yksi oiva keino luoda uusia sivuja kilpailemaan hakukonesijoituksista. Muistathan esittelytekstit tuoteosastojen tavoin.

Sopimus- ja tietosuojatekstit

Lakisääteinen sisältö verkkokaupalle tarkoittaa tilaus- ja sopimusehtoja sekä tietosuojaselostetta. Nämä olisi hyvä olla kunnossa luotettavuuden parantamiseksi sekä hakukoneiden että asiakkaidesi suhteen.

Blogi verkkokauppaan

Kun uuden verkkokaupan pääsisältö alkaa olemaan kasassa, sisältömarkkinointia kannattaa jatkaa blogiartikkeleiden muodossa. Yksittäisillä artikkeleilla saadaan tehostettua haluttuja hakusanoja, sekä jokainen artikkeli on uusi mahdollisuus sijoittua hakukoneessa.

Hakukoneoptimoijan vinkki:

Ilman laadukasta sisältöä Google-optimoinnista ei saada tuloksia

Nykyään Google-optimointi ei enää ole kikkakolmosia ja sivustolle piilotettuja hakusanoja. Nykyään Googlea kiinnostaa ensisijaisesti laadukas hakijaa palveleva sisältö riippuen hakutarkoituksesta.

Toimepide 3: Verkko-osoitteen luotettavuuden kasvattaminen

Uusi verkko-osoite on hakukoneille aina alkuvaiheessa kysymysmerkki. Mikä tämä sivusto on, ja onko se luotettava? Google ja muut hakukoneet eivät tunnetusti halua riskeerata esittämällä täysin uutta verkkosivustoa hakutuloksistaan, ennen kuin ovat varmoja sen luotettavuudesta.

Uudelle verkkokaupalle ei voida odottaa parasta hakukonenäkyvyyttä heti alkuvaiheessa, vaan aika parantaa tilanteen. Asioita on silti tehtävissä, jotta sivuston luotettavuutta saadaan parannettua.

Ulkoiset linkit kasvattavat verkkokaupan luotettavuutta Googlen silmissä

Ulkoiset linkit ovat hyperlinkkejä, joita klikkaamalla pääsee siirtymään sivustollesi. Kaikki sivustollesi viittaavat ulkoiset linkit muodostavat niin kutsutun linkkiprofiilin, joka on yksi olleellisin yksittäinen Google-optimoinnin osa-alue.

Kun muilta sivustoilta löytyy linkkejä verkkokauppaasi, ovat nämä hakukoneen havaitsemia oleellisia signaaleja sivuston luotettavuudesta: kun luotettava ja asiaankuuluva sivusto linkittää verkkokauppaasi, saa verkkosivustosi paremmat pisteet Domain Ratingissa.

Hakukoneoptimoijan vinkki:

Ota ulkoiset linkit oleelliseksi osaksi Google-optimointi

Jos verkkokauppaasi ei löydy linkkejä muilta sivustoilta, jää verkkokauppasi helposti kilpailijoiden jalkoihin. Verkkokaupan linkkiprofiili kannattaa ottaa osaavaan käsittelyyn alusta asti prosessin nopeuttamiseksi ja tehostamiseksi.

Heti toimeen ja verkkokauppaa optimoimaan

Google on merkittävä liikenteen ohjaaja, jonka valintakriteereihin luotetaan. Tärkeintä verkkokaupalle on mahdollisimman kattava Google-näkyvyys, jotta verkkokauppaan saadaan luontaista liikennettä.

Tipauta tietosi alla olevalle asiakaspalvelurobotille, niin tutustumme tapaukseesi ja kerromme millaisia mahdollisuuksia löydämme.

Lue myös

Verkkokaupan tuotteet myyntiin Googlen kautta

Verkkokaupan tehtävä on myydä, ja mitä omatoimisemmin myynti tapahtuu, sitä parempi. Google ja muut hakukoneet ovat mitä parhain lähde laadukkaille vierailijoille verkkokaupan myynnin kasvattamiseen. Ostokannalla

Hakukoneoptimoinnin hinnasto vuodelle 2021

Hakukoneoptimoinnin hinta on asia, joka askarruttaa usein, ja ihan syystäkin. Moni on maksanut epämääräisestä optimoinnista maltaita, eikä tuloksista ole usein minkäänlaista tietoa. Usein loppuhintaa oleellisempaa

Hanki ilmainen hakukoneoptimoinnin raportti

Hakukoneoptimointi alkaa alkukartoituksella, jonka perusteella määritellään verkkosivuston nykyinen Google-näkyvyys sekä hyödyntämätätön potentiaali hakukoneissa. Onnistunut hakukoneoptimointi alkaa alkukartoituksella Hakukoneoptimointi on verkkosivuston sijoitusten ja näkyvyyden parantamista hakukoneiden

Tämä blogiartikkeli liittyy seuraaviin aiheisiin:

Tilaa ilmainen SEO-auditointi

Jätä tietosi, niin teemme verkkosivustollesi ilmaisen Google-optimoinnin kartoituksen. Saat raportin sähköpostiisi, joka kertoo sivustosi nykytilanteen ja potentiaalin Googlessa ja muissa hakukoneissa.