Hakukoneoptimoinnin perusteet vuonna 2021

Hakukoneoptimointi (SEO) vuonna 2021

Hakukoneoptimoinnin maailma elää ja kehittyy jatkuvasti. Hakukoneiden luontaisten hakutuloksien määrittelyperusteet muuttuvat jatkuvasti, eikä vanhat temput enää toimi. Vuonna 2021 hakukoneoptimoinnin tärkein tekijä on sisältö. 

Hakukoneoptimointi alkaa hakukoneiden ymmärtämisestä

Hakukoneen tehtävä on tuoda haettuun tietoon vastaus tai ratkaisu mahdollisimman sujuvasti. Esimerkkinä Google pyrkii ymmärtämään hakukoneen käyttäjän hakutarkoitusta sekä verkkosivujen tarkoitusta ja relevanttiutta.

Yksi tehokas lähestymiskeino on lukea Googlen verkkosivustojen laatumäärittelijän ohjeistus, joka antaa viitteitä hakukonejätin tarkoitusperistä.

Hakutarkoitus määrittelee oikeanlaisen sisällön

Hakukoneet yrittävät ymmärtää haun tekijää mahdollisimman tarkasti voidakseen tarjota parhaan mahdollisen hakusanoja vastaavan sisällön. Jokaiseen hakusanaan tai termiin saattaa liittyä suoranaista tietoa haun tarkoituksesta (engl. Search Intent).

Hakutarkoitus määrittää millaisella sisällöllä on mahdollisuudet pärjätä: jos hakusanat viittaavat esimerkiksi sanaan “hinta”, on itsestään selvää ettei hakukone tällöin näytä teknistä dokumentaatiota tuotteesta.

Jotta tietyllä hakusanalla päästään hyvälle sijalle hakukoneessa, on sisällön vastattava hakijan hakutarkoitusta. Usein hakukone ei ole varma hakijan aikeista, jolloin se taasen näyttää kattavamman valikoiman erilaisia sisältöjä.

Sisältö on tärkein asia verkkosivuillasi

Esimerkkinä hakukonejätti Google kehittää ja päivittää hakutuloksiin vaikuttavia algoritmejään jatkuvasti, sekä ilmoitelee silloin tällöin suuremmista päivityksistä. Vuoden 2020 toukokuun suurempi päivitys toi joitain merkittäviä muutoksia hakulistauksen järjestelemiseen.

Googlen viesti on ollut viime vuosina vahvistuvasti sisältöön liittyvä: panosta laadukkaaseen sisältöön. Sisältö on verkkosivuston tärkein tekijä hakukoneoptimoinnissa. Millainen tahansa sisältö ei kelpaa, vaan sen tulee olla hakijaa palvelevaa ja aiheeseen osuvaa. 

Verkko-osoitteen luotettavuus eli Domain Rating kuntoon

Osa hakukoneoptimoinnista kohdistuu sivuston ulkopuolisiin tekijöihin, jolloin yleensä puhutaan ulkoisista linkeistä (engl. Backlink). Muilta sivustoilta verkkosaitillesi johtavat linkit määrittävät osittain verkkosivuston luotettavuutta hakukoneen silmissä.

Domain rating paranee siis ulkoisilla linkeillä, mutta vain laadukkailla ja relevanteilla sellaisilla. Kun luotettavat ja asiaankuuluvat verkkosivustot linkittävät sivustollesi, domainin luotettavuus paranee ja auttaa parantamaan hakukonesijoituksia.

Hakukoneoptimointiin liittyy lisäksi paljon muutakin

Hakukoneoptimointi (engl. SEO eli Search Engine Optimisation) on laaja kokonaisuus, jonka hahmottaminen vaatii opiskelua ja kokemusta. Vuonna 2021 huippulaatuisen sisällön lisäksi tarvitsee kokonaisuuden olla kunnossa: tekninen hakukoneoptimointi, sivurakenne, metatekstit, sisäiset linkitykset ja niin edelleen.

 

Hakukone­optimointia nykypäivän standardeilla?

Olisiko vihdoin hyvä aika lähteä parantamaan hakukonesijoituksia sekä -näkyvyyttä? Hakukoneesta saadaan luontaista vierailijavirtaa verkkokauppaasi tai muulle sivustolle. Ota yhteyttä niin tutustutaan tapaukseesi ja tehdään kartoitus hakukoneoptimoinnille.

Lue myös

Maksujärjestelmä WooCommerce-verkkokauppaan

Kun olet perustamassa verkkokauppaa  (tai vaihtamassa verkkokaupan alustaa) ja valintasi on WooCommerce, tarvitaan verkkokauppaasi toimiva maksujärjestelmä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka maksujärjestelmä hoituu WooCommerce-verkkokauppaan. Maksutavat WooCommerce-verkkokauppaan

Hakukoneoptimoinnin perusteet vuonna 2021

Hakukoneoptimoinnin maailma elää ja kehittyy jatkuvasti. Hakukoneiden luontaisten hakutuloksien määrittelyperusteet muuttuvat jatkuvasti, eikä vanhat temput enää toimi. Vuonna 2021 hakukoneoptimoinnin tärkein tekijä on sisältö.  Hakukoneoptimointi

Miten saan Googlen indeksoimaan verkkosivustoni?

Eikö verkkosivut löydy Googlesta? Uudet verkkosivut uudella verkko-osoitteella vai hieman vahemmat sivut? Jos sivuston verkko-osoite on täysin uusi, on luonnollista että sivusto puuttuu hakukoneiden indeksistä.

Tämä blogiartikkeli liittyy seuraaviin aiheisiin: