on-page hakukoneoptimointi

On-page hakukoneoptimointi – mitä se on?

Hakukoneoptimointi ja hakukoneissa sijoittuminen koostuu monesta eri tekijästä. Halutuilla avainsanoilla korkealle sijoittumiseen sivusi pitää olla kunnossa ja optimoituna niin sisällöllisesti ja rakenteellisesti (on-page hakukoneoptimointi) kuin myös ulkoisesti (off-page hakukoneoptimointi).

Tarkoituksena tässä artikkelissa on kertoa sinulle 12 heti käyttövalmista ja helposti toteutettavaa tapaa optimoida sivustosi on-page elementtejä eli sivusi sisältöä ja rakennetta – parempien hakukonetuloksien saavuttamiseksi.

Nämä vinkit ja tavat auttavat myös sivustoasi kohti parempaa käyttäjäkokemusta ja -ystävällisyyttä. Tämä taas peilaa suoraan vierailijoiden sivustolla viettämään aikaan, mikä on yksi tärkeimmistä kriteereistä hakukoneen kärkisijoituksen saavuttamiseksi.

1. Hakukoneystävällinen URL-osoite

Käytä lyhyttä ja avainsanarikasta sivun URL-osoitetta

Lyhyet ja avainsanarikkaat URL-osoitteet auttavat hakukonetta ja käyttäjää ymmärtämään helpommin sivusi aiheen. Lyhyitä URL-osoitteita on myös helpompi käyttää, ja tutkimus on osoittanut, että lyhyemmät URL-osoitteet pärjäävät hakukoneissa paremmin kuin pidemmät URL-osoitteet.

Älä käytä sivulle automaattisesti määritettyjä URL-osoitteita. Ne ovat pitkiä ja rumia!
http://seoste.com/2017/03/22/page-hakukoneopt…een-optimointiin/

on-pagen seo vaara linkkirakenne

Määritä sivulle ominainen, avainsanarikas ja mahdollisimman lyhyt url-osoite.
http://seoste.com/on-page-hakukoneoptimointi
on-page seo oikea linkkirakenne

2. Title-tagin optimointi

Title-tagin optimointi on paras tapa aloittaa sivusi sisällön optimointi, ja samalla yksi tärkeimmistä on-page hakukoneoptimoinnin elementeistä. Tämän takia sivu tulisi nimetä sivun aiheen mukaisesti – käyttäen käsittelemäsi aiheen tärkeimpiä avainsanoja.

Sivuston otsikointiin tulee kiinnittää tässä vaiheessa myös huomiota, ja sen tulisi olla title-tagin mukaista. Et halua vierailijan tulevan sivuillesi ja tajuavan, että sivuston sisältö ei liity mitenkään hänen klikkaaman sivuston title-tagin kanssa. Otsikoinnista enemmän 3. kohdassa.

Aloita sivusi title-tag avainsanalla

WordPress title:

on-page hakukoneoptimointi title

TAI

Upota sivusi html <head> osioon title-tag:

<head>

<title> On-page hakukoneoptimointi: Periaatteet täydelliseen sivuston sisällön ja rakenteen optimointiin</title>

<head>

Aloittamalla sivusi otsikoinnin jo title-tagista sivun sisällölle olennaisella avainsanalla autat hakukoneita tunnistamaan sivusi aiheen jo heti ensimetreillä.

Käytä lisäliitteitä muodostaaksesi pitkän hännän avainsanoja

Tämän jälkeen lisää title-tagiin lisäliitteitä, mitkä kuvaavat kirjoituksesi sisältöä vielä enemmän. Lisäykset ovat oiva tapa muodostaa niin sanottuja long-tail eli pitkän hännän avainsanoja, jotka muodostuvat useammasta kuin yhdestä sanasta.

3. Heading-tagien optimointi

Lisää sivun alkuun avainsanarikas ja osuva h1-otsikko eli pääotsikko

<h1> On-page hakukoneoptimointi: Periaatteet täydelliseen sivuston sisällön ja rakenteen optimointiin </h1>

Yleisimmin sivuston pääotsikointi eli h1-tagi on sama kuin sivun title-tag, koska yleisesti käytetyt CMS:t (sisällönhallintajärjestelmät) kuten WordPress lisäävät sivun title-tagin automaattisesti sivun alkuun h1-otsikointina. Kannattaa kuitenkin tarkistaa sivun teemasta riippuen, että automaattisesti sivun alkuun lisätty otsikointi on varmasti h1-luokkaa.

Jokaisella sivulla tulee olla vain yksi h1 otsikko! Alaotsikoi loput sivun otsikkoelementit h2-h6 -tageilla mielesi mukaan.

<h2> Heading 2 </h2>

<h3> Heading 3 </h3>

<h6> Heading 6</h6>

Käytä sivun avainsanoja ja mahdollisia hakutermejä myös alaotsikoissa

4. Rikasta tekstisi avainsanoilla ja synonyymeilla

Käytä avainsanaasi kirjoituksen alkuvaiheessa

Sijoita avainsana sivun alkuun ensimmäisten kappaleiden joukkoon. Tämä auttaa hakukonetta ymmärtämään mitä aihetta sivu käsittelee. Älä siis jahkaile turhan pitkiä alkuesittelyjä itsestäsi vaan mene suoraan asiaan!

Sisällytä sivulle myös avainsanojen synonyymejä (LSI-keywords)

hakukoneoptimointi google avainsanatutkimus

Käytä tekstissäsi paljon LSI-avainsanoja (latent semantic indexing -keyword) eli yksinkertaisuudessaan avainsanaasi liittyviä sanoja tai  synonyymejä.

LSI-avainsanojen ansiosta hakukone pystyy tunnistamaan sivun sisällön ja sen eri merkitykset. Esimerkiksi hakukoneen pitää ymmärtää erottamaan tarkoitetaanko sivulla “apple” sanalla hedelmää vai brändiä.

Google on vahvistanut, että LSI-avainsanojen käyttö auttaa sivua nousemaan hakukonetuloksissa. Voit etsiä lisää LSI-avainsanoja haluamallesi avainsanalle Googlen hakukentän tai LSIGraphin LSI-avainsana generaattorin avulla.

5. Kirjoita sisältösi kattavasti

Pidempi voittaa.

On todettu, että pidempi sisältö yleensä sijoittuu korkeammalle hakukonetuloksissa. Tämä tarkoittaa, että sinun tulisi tehdä sivusi sisällöstä mahdollisimman laaja ja kattava.

Sisällön pituuden suhteen kannattaa pysyä sanamäärällisesti 1000+ sanan tietämillä. Pidempi ei tietenkään ole ikinä pahitteeksi, jos pysyt asiassa, ja aihetta kirjoittamiseen riittää!

Älä jaarittele turhia!

Vaikka pidemmällä sisällöllä on tapana voittaa lyhyempi sisältö, pitää sisältösi olla aina arvokasta lukijalle. Sivun aihealueesta poikkeaminen on paha tapa, ja se ei tee muuta kuin harmia sivullesi.

Hyvä sääntö sisältösi arvokkuuden mittaamiseen on miettiä maksaisitko siitä itse ehkä muutaman lantin vai et. Tämä pätee niin kirjoittamiseen, videoiden tekemiseen kuin muuhunkin sisältöön mitä valmistat.

6. Monipuolista sisältöä (kuvia, videoita, äänitteitä)

Multimedian avulla sivustostasi tulee paljon rikkaampi ja kiinnostavampi lukijalle. Kuvilla, videoilla ja äänitteillä voi olla myös paljon helpompaa viestiä tekstin sijasta.

Mitä kiinnostavampi sivustosi on, sitä pidempään vierailijat viihtyvät siellä. Tämä parantaa sivusi hakukonesijoitusta huomattavasti. Sen lisäksi kuvia, videoita ja äänitteitä sisältävät sivut saavat paljon enemmän jakoja muilla sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kuva nappaa lukijan huomion

on-page kuvien vaikutus

Kuvat ovat hyvä tapa saada lukija kiinnostumaan sivusi sisällöstä. Pelkkien valokuvien lisäksi kannattaa käyttää infograafeja, diagrammeja, taulukoita, kaavioita, piirustuksia, logoja tai mitä vain visuaalisia elementtejä, jotka viestivät aiheesta jotain lukijalle – yksi kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.

Kuvien avulla saatat myös saada sivuillesi kivan määrän lisäliikennettä esimerkiksi Googlen kuva-haun kautta.

Videoiden räjähtänyt suosio

on-page videoiden vaikutus

Videot ovat koko ajan räjähdysmäisesti kasvava sisällön formaatti. Tämän takia sivusi sisältöön liittyvän videon lisääminen ei ole ollenkaan huono idea – suurin osa ihmisistä katsoo informatiivisen videon aiheesta lukemisen sijaan.

Google on kiinnittänyt videoihin entistä enemmän huomiota, koska he omistavat YouTube -videopalvelun. Tämä ei ole ihme, sillä YouTube on tällä hetkellä koko internetin toiseksi suurin hakukone.

Videon upottaminen sivullesi lisää myös vierailijan aktiivista aikaa sivuillasi, kun hän katsoo videota. Tämä vaikuttaa suoraan sivusi sijoitukseen hakukoneissa ja viestii hakukoneelle, että sisältösi on kiinnostavaa.

Äänitteet ja podcastit lisäävät arvoa

on page äänitteiden vaikutus

Äänitteiden avulla lisäät sisältösi arvoa, ja parannat sivusi käyttäjäkokemusta. Podcastit ovat hyvä tapa jakaa esimerkiksi oppaita ja haastatteluja eri aiheista. Niitä on myös helppoa tehdä missä vain tilanteessa.

Podcastit ovat passiivista sisältöä eli ne eivät juurikaan lisää visuaalista ilmettä sivuillesi. Tämän takia podcastit ovat oiva tapa jakaa tietoa ja kertoa aiheesta kuulijoille, koska heidän ei tarvitse olla aktiivisesti lukemassa tai katsomassa – kuulijat voivat vaikka tehdä ruokaa tai käydä läpi sähköposteja kuunnellessaan mitä sinulla on sanottavaa.

7. Optimoi multimedia oikein

Hakukoneet paranevat päivä päivältä sivustosi sisällön tulkinnassa. Multimedian suhteen hakukone kuitenkin vielä tarvitsee sinulta hieman apua optimointiin tietääkseen mistä esimerkiksi kuvissasi on kyse.

Nimeä tiedosto oikein

Hakukone käyttää muun muassa tiedoston nimeä apunaan tunnistamisessa. Tämän takia on suotavaa nimetä kuvat, videot ja äänitteet avainsanan mukaan. Käytä tiedoston nimeämisessä väliviivaa(“-”) välinä.

Esimerkiksi:

punainen-auto.jpg, sininen-auto.jpg ja auton-öljynvaihto-video.mpg

Tässä tapauksessa hakukone saa signaaleja, että sivusi media käsittelee autoja.

Määritä alt-tag kuviin

<img src=”punainen-auto.jpg” alt=”punainen auto”>

Kuvaile kuvaa muutamalla sanalla alt-tagissa. Tämä antaa myös signaaleja hakukoneelle siitä, mistä kuvassasi on kyse.  

Vinkki: Jos kuvasi on linkki toiselle sivulle alt-tag on linkin ankkuriteksti.

8. Sivun linkit

Sivun sisäiset linkit

Sisäisillä linkeillä tarkoitetaan linkkejä, jotka ohjaavat käyttäjän saman sivuston toiselle sivulle. Eli esimerkiksi sivuston etusivulta sivuston blogi-kirjoitukseen.

http://seoste.com -> http://seoste.com/on-page-hakukoneoptimointi

Sisäisiä linkkejä sivua kohden kannattaa olla noin kolme, koska ne auttavat monessa eri asiassa. Linkit auttavat vierailijaa navigoimaan sivustosi sisällä, nostamaan kohdesivun hakukonesijoituksia ja muodostamaan hierarkkista rakennetta sivustollesi.

Sivun ulkoiset linkit

Ulkoisilla linkeillä taas tarkoitetaan sivuiltasi muille sivustoille ohjaavia linkkejä eli esimerkiksi aiheeseen liittyvään uutisartikkeliin, videoon tai vaikka wiki-sivuun.

Ulkoiset linkit auttavat hakukonetta ymmärtämään mistä sivusi kertoo. Viestit  sivusi aiheen liittyvän jollain tavalla linkin kohde sivustoon ja autat sivujasi nousemaan kohdealueen avainsanoilla linkkaamalla sivustoon, jonka aiheen hakukone jo tietää.

9. Responsiiviset sivut

Viime vuosina mobiililaitteiden käyttö on moninkertaistanut, ja vuodesta 2016 lähtien mobiililaitteet ovat ohittaneet perinteiset tietokoneet internetin käytössä.

On tärkeää, että sivusi ovat responsiiviset ja toimivat hyvin myös mobiilissa. Google päivittää algoritmejaan usein, ja 2015 vuonna responsiivisista sivuista on tullut ehdottomuus! Nykyään sivustoa rangaistaan hakukonetuloksissa siitä, jos ne eivät ole mobiiliystävälliset.

on-page hakukoneoptimointi mobiililaite soveltuvuustesti

Tee mobiililaitesoveltuvuustesti!

Google siirtyy tänä vuonna (2017) mobile-first indeksointiin, eli sivuston nopeudesta ja käyttäjäkokemuksesta tulevat avaintekijät hyvän hakukonesijoituksen saavuttamiseksi – tämä tekee responsiivisuudesta poikkeuksetta pakollista!

10. Paranna sivustosi nopeutta

Google on paljastanut, että sivuston nopeus on yksi algoritmin käyttämistä signaaleista, joiden mukaan sivustot sijoittuvat hakukoneessa.

Sivuston nopeuden parantamiseen kannattaa panostaa, sillä se on yksi tärkeimmistä on-page hakukoneoptimoinnin kriteereistä.

Sivuston nopeus on myös tärkeää ottaa huomioon käyttäjäkokemuksen kannalta, jotta vierailijan ei tarvitsisi latailla sivuja pitkään. Tämä korostuu koko ajan vielä enemmän yhä useamman käyttäessä internetiä puhelimella.

on-page hakukoneoptimointi sivston nopeustesti

Tee sivuston nopeustesti!

Pienennä HTML, CSS ja Javascript tiedostot

Pienentämällä tiedostosi poistat kaiken turhan ja tarpeettoman datan vaikuttamatta sivujesi toimintaan. Tämän teet esimerkiksi poistamalla käyttämättömät osat koodista (funktiot, muuttujat, kommentit ja formatoinnit), käyttämällä pienempiä muuttujien ja funktioiden nimiä, sekä poistamalla turhat välit ja sisennykset.

Tiedostojen pienentäminen on helppoa ja nopeaa saatavilla olevien työkalujen avulla. WordPressille riittää, että lataat Autoptimize -pluginin ja käyt läpi sen asetukset.

Mikäli et käytä WordPressiä voit käyttää tiedostojen pienentämiseen esimerkiksi HTMLMinifier-, CSSNano- ja UglifyJS -työkaluja.

Optimoi ja pakkaa tiedoston koko

Tiedoston koolla on väliä! Tiedostosi koko vaikuttaa suuresti sivuston latausnopeuteen!

WordPressille on olemassa monia eri työkaluja kuvien optimoimiseen kuten esimerkiksi WP Smush, mikä optimoi ja pakkaa kuvasi pienimmäksi mahdolliseksi versioksi laadusta tinkimättä.

Muissa tapauksissa voit käyttää esimerkiksi ilmaisia netissä toimivia optimointityökaluja kuten Optimizilla kuvien optimoimiseen.

Vähennä uudelleenohjauksia

Aina kun sivusto uudelleenohjaa vierailijan toiselle sivulle suoritetaan ylimääräinen HTTP-kysely uuden  sivuston lataamiseksi, mikä pidentää latausaikaa huomattavasti.

Pahimmillaan uudelleenohjauksia voi olla enemmän kuin yksi. Esimerkiksi mobiilisivustoa ladattaessa:

http://seoste.com -> www.http://seoste.com -> m.http://seoste.com

Responsiivisesti toteutetuilla sivuilla ongelmaa ei ole, koska sama sivusto toimii jokaisella selaimella ja laitteella.

http://seoste.com -> toimii responsiivisyytensä takia kaikilla selaimilla ja laitteilla

Pakkaa tiedostot

Ota käyttöön kaikkien nykyaikaisten internet-selainten tukema gzip-pakkaaminen HTTP-kyselyille. Tämän avulla pienennät vierailijan datan käyttöä ja latausaikaa nopeuttamalla sivustojesi vastausaikaa huomattavasti.

on-page hakukoneoptimointi gnzip

Tarkista onko gzip otettu käyttöön teidän sivustolla!

Voit korjata tilanteen kysymällä sivujesi isännältä gzip:n käyttöönotosta tai kopioimalla tämän tekstin .htaccess -tiedostoon sivustosi juurihakemistoon:

Pidä huoli siitä, että sinulla on varmuuskopio alkuperäisestä .htaccess -tiedostosta, sillä .htaccess -tiedoston muokkaaminen voi MAHDOLLISESTI RIKKOA sivustosi.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype

# Selaimet jotka eivät pysty käsittelemään tiedoston pakkausta
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

Hyödynnä selaimen välimuistia

Hyödyntämällä selaimen välimuistia pystyt tallentamaan HTML-, CSS-, Javascript -tiedostoja ja kuvia vierailijan selaimen paikalliseen välimuistiin.

Tallentamalla tiedot selaimen välimuistiin selain voi seuraavan kerran sivuja ladatessa noutaa ne paikallisesta muistista ja ylimääräisiä HTTP-kyselyjä ei tarvita – selain toimii nopeammin!

Pääset hyödyntämään selaimen välimuistia sivuillasi, kopioimalla tämän tekstin .htaccess -tiedostoon sivustosi juurihakemistoon:

Pidä huoli siitä, että sinulla on varmuuskopio alkuperäisestä .htaccess -tiedostosta, sillä .htaccess -tiedoston muokkaaminen voi MAHDOLLISESTI RIKKOA sivustosi.

## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresDefault "access plus 2 days"
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##

Käytä sisällön jakeluverkkoa (CDN)

Sisällön jakeluverkolla sisältösi kopioidaan moneen maantieteellisesti eripuolella sijaitsevaan datakeskukseen. Tämä nopeuttaa vierailijan latausnopeutta, koska hän saa tiedostonsa mahdollisimman läheltä omaa sijaintiaan.

Cloudflare on ilmainen sisällön jakeluverkko, jota voit alkaa käyttämään helposti ja nopeasti jo tänään!

11. Sivustolla viihtyminen

Vierailijan käyttämä aika sivustollasi parantaa sivusi tuloksia huimasti! Mikäli sivustollesi tullut vieras lähtee heti sivustolle saavuttuaan pois, saa hakukone signaalia siitä, että sivusi ei kuulu vierailijan hakusanan aiheeseen tai siitä, että sivusto on huonolaatuinen.

Tämän takia sisältöön panostaminen on yksi tärkeimmistä edellytyksistä sivustolla viihtymiseen, koska esimerkiksi Google käyttää sitä kriteerinä sivun laadun mittaamisessa.

Tee siis kaikki pitääksesi sivustosi tuoreena ja laadukkaana!

12. Sosiaalisen median painikkeet

Käytä sosiaalisen median jako -painikkeita sivustollasi. Tämä edesauttaa sivun jakojen määrää, joka parantaa hakukonetuloksiasi.

Sosiaalisen median signaalit viestivät hakukoneelle, että sivusi saa puhetta aikaiseksi ja auttaa sinua saamaan lisää asiakkaita hakukoneen lisäksi muista kanavista!

Tarvitsetko apua sivujesi optimoimisessa? Kysy meiltä, autamme sinua mielellämme!

Piditkö? Jaa tämä kirjoitus!